RandevuAl

Diş Protezi

Diş Protezleri 

Diş protezleri, diş eksikliklerinin tedavisi amacıyla yapay dişlerdir. Amacı, diş eksikliği nedeniyle dişlerini kaybeden hastaların çiğneme fonksiyonlarını geri kazandırmak, bozulan konuşmanın düzeltilmesi ve estetik görünümü tekrar sağlamaktır. Sabit veya Hareketli olmak üzere çeşitli uygulamaları vardır.

Tam Diş Protezleri

Damaklı diş protezi olarak ta bilinen ağızda dişlerin olmadığı durumlarda yapılan, alt ve üst damaklara oturan protezlerdir.

Kancalı Diş Protezleri

Sabit protez uygulanamayan durumlarda yapılan protezlerdir. Dişsiz bölgenin önündeki dişe, protez kanca ile tutunduğu için kancalı protez olarak ta isimlendirilir.  

Hassas Bağlantılı Diş Protezleri

Çok sayıda diş eksikliğinin olduğu ve sabit protezler ile tedavi yapılamadığı durumlarda uygulanan diş protezi tipidir. Dişlerde hazırlanan yuvalara oturan gizli tutucularından dolayı halk arasında ‘çıtçıtlı protezler’ olarak ta bilinir.

Yapım aşaması kaç gün sürer , kaç kere gelmem gerekir?

Ortalama 5-6 defa gidip gelmek yeterlidir. 15- 20 gün arasında protezleri kullanabilirsiniz.

Protezlerin kullanımı kolay mıdır?

Kişiden kişiye göre değişir. Sonuçta takıp çıkartılan protezler olduklarından dolayı sabit protezler kadar konforlu değildir. başlangıçta çok zormuş gibi gelse de zaman içinde çoğu hasta alışır.

Protezler  nasıl temizlenir?

Hareketli protezlerin temizliği diş macunu ile olmaz. Bunun için ya sıvı sabunla fırçalamak ya da temzileme tabletleri ullanmak gerekir

Rahat Yemek Yiyebilir miyim? Yemek yerken çıkar mı ?

Damakları iyi durumda olan hastalarda protezlerin tutuculuğu daha iyi olacağından kullanımı da daha iyidir. Daha rahat yemek yer ve konuşurlar. Ama çene kemiği çok erimiş hastalarda protezlerin tutuculuğu da az olacağından hastalar zorlanabilir. Bu durmda protezlerin oynamasını engellemek için implan desteği almak gerekebilir.

Protezler Estetik midir?

Diş eksikliğinden dolayı oluşan dikey boyut kaybı hastaların yüzünde çökmüş bir ifade oluşturur. Protez takıldığı anda sadece dişler yerine gelmez aynı zamanda dikey boyut yükselir, yanaklar dogunlaşır dudak desteği oluşur. Bu da hastanın daha genç ve daha güzel görünmesini sağlar.

Kullanırken Neler dikkat etmeliyim?

Tam protezlerin temizliğine özen gösterilmeli.Gece yatarken protez ağızdan çıkarılmalı ve özel bir kap içerisinde muhafaza edilmelidir. Bunların yanında takıp çıkarırken ya da temizlerken düşürme durumunda kırılgan olduğu unutulmamalı, dikkatli olunmalıdır.

Şeker hastaları da protez kullanabilir mi?

Şeker hastalarına da rahatlıkla uygulanabilir. Uygulama sonrasında ağızda oluşabilecek vuruk ve yaraların iyileşmesi uzun sürebilir, ayrıca ağız kuruluğu problemi de olabileceği için özel jeller ve yapay tükürük kullanımı gerekli olabilir.

Ömrü Ne Kadardır?

Tam diş protezleri iyi bakım ve hijyen sağlandığında uzun yıllar hizmet etmektedir. Zaman içerisinde hastanın dokuları değişeceğinden dolayı bollaşma olabilir.

Üst çenede tam  protezim iyi tutuyor fakat  alt çenedeki daha az tutuyor ne yapabilirim ? 

Genellikle on hastadan dokuzunun şikayeti alt çene ile ilgilidir. Alt çenede protezin oturacağı daha az yüzey vardır. Ayrıca alt çene de dil vardır. Konuşurken ve yemek yerken dil çok hareketlidir, protezi yerinden oynatır. Oysa üst çenede çok daha geniş bir yüzey vardır ve protez burada kolaylıkla vakum yapar.