RandevuAl

Endodonti

Kanal Tedavisi Nedir?

Dişin mine ve dentin tabakasının altında “pulpa” olarak adlandırılan dişe canlılığını veren damar-sinir paketinin bulunduğu bir bölüm vardır. Bu bölüm diş köklerinin sonuna kadar uzanır. Canlı dokunun herhangi bir sebeple iltihaplanması durumunda dişin sinirinin alınmasına ve kanalların sterilize edilip doldurulması işlemine kanal tedavisi denir. Kanal tedavisi ihtiyaç duyulan dişlerde genelde ağrı ve sıcaklık hassasiyeti vardır. Bu dişlerin üzerine vurulduğunda (perküsyon) hasta ağrı duyar. Herhangi bir şekilde ağrı ile belirti vermeyen durumlarda diş ölmüş olabilir. Bu gibi durumlarda yüzde şişme (apse) olabilir veya alınan diş röntgeni ile oluşan lezyon belirlenip teşhis konulabilir.

Kanal Tedavisi Ne Zaman Uygulanır?

Diş çürüğünün, dişin sinirlerine kadar ilerleyip ağrı yaptığı, travma yada başka sebeplerle dişin canlılığını kaybettiği, kök ucu enfeksiyon durumlarında uygulanır.

Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır?

İlk önce hastaya lokal anestezi yapılır ve diş çürüğü temizlenir. Diş köklerindeki sinirler alınıp kök kanalları şekillendirilir. Kanallar temizlenip dezenfekte edildikten sonra  kanal dolgu maddeleri ile doldurulup üzerine dişin durumuna göre geçici veya daimi dolgu yapılır.

Kanal tedavisi uzun ömürlü bir tedavimidir?

Kanal tedavisi ile hem estetik, hem fonksiyonel olarak dişin ağızda devamlılığı sağlanmış olur. Ancak canlılığını kaybettiği için kırılgandır. O yüzden kullanırken biraz daha dikkatli olmak gerekebilir.

Kanal tedavisi uzun süren bir tedavi midir?

Tedavi süresi dişin durumuna ve yerine göre değişebilir. Her şey uygunda tek seansta bile bitebilirken, özellikle enfeksiyonlu dişlerde 3-4 seansa kadar uzayabilir.

Kanal tedavisi pahalımıdır?

Kanal tedavisi pahalı bir tedavi değildir. Dişin, kanal tedavisi yerine çekilmesi durumunda, sonrasında yapılacak olan tedavi çok daha maliyetlidir. Kanal tedavisi sonrası çok fazla doku kaybı olan dişlerde kaplama yoluna gidilirse fiyatı biraz daha artar.